Yutkunma Takıntısı Nedenleri Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Yutkunma Takıntısı Nedenleri Nelerdir?

Yutkunma Takıntısı

Yutkunma takıntısı, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen karmaşık bir durumdur. Yutkunma işlemi, mide ve boğazdaki sinir ve kasların uyum içinde çalışmasıyla gerçekleşir. Yutkunma sorunları, tüketilen yiyecek ve içeceklerin boğazda birikmesiyle ortaya çıkabilir ve bu durum öksürüğe yol açabilir.

Yutkunma Takıntısı Neden Olur?

  • Yutkunma takıntısı genellikle yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkabilir. Yaşlanma ile birlikte yutma kaslarında zayıflamalar meydana gelir. Kaslar bu dönemde güçlerini kaybeder ve normal salgının bile mideye geçmesini engelleyebilir.
  • Uyku sırasında salgının ağızda birikmesi de bu tür rahatsızlıkların oluşmasına neden olabilir. Bu durum boğazı temizleme ve öksürme hissi uyandırabilir.
  • Sinirlilik ve stres de yutkunma sorunlarına yol açabilir. Stres ve sinir, boğaz kaslarının kasılmasına ve yutkunma takıntısının oluşmasına neden olabilir.
  • Burunda oluşan bazı sorunlar da bu tür problemlere yol açabilir.
  • Tüketilen yiyeceklerin geçtiği bölgede oluşabilecek büyümeler veya şişlikler, gıdaların geçişini yavaşlatarak yutkunma takıntısına neden olabilir.
  • Reflü ve şeklin bozulmuş olan konkalarda da bu tür sorunların oluşmasına yol açabilir.
  • Özellikle kış aylarında görülen soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi hastalıklar da yutkunma zorluklarına neden olabilir. Eğer yutkunma takıntısı bu tür nedenlerden dolayı meydana gelmemişse, zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır.
  • Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin kullanımı, nefes alıp vermede zorluklara, boğaz tahribatına, çeşitli enfeksiyonlara ve yutkunma takıntısına yol açabilir.
  • Sinüzit ve tükürük bezleri taşları da yutkunmada zorluk çekilmesine neden olabilir.
  • Bademciklerde meydana gelebilecek enfeksiyonlar da bu tür rahatsızlıklara yol açabilir.
  • Yutkunma zorluklarının çok ciddi hastalıkların habercisi olabileceği unutulmamalıdır. Bu tür hastalıklar arasında tümörler gelir. Ağız, dil kökü, boğaz ve gırtlak bölgelerinde kötü huylu tümörlerin oluşması, yutkunma sorunlarına neden olabilir.

Yutkunma Takıntısının Belirtileri ve Tedavisi

Yutkunma takıntısı genellikle büyük sorunlar oluşturmaz. Ancak yutkunmada zorluk çekilmesi, boğazda ağrılar, yemek borusunda yanmalar ve midede yanma gibi durumlar ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu şekilde meydana gelen rahatsızlıkların tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunlarının oluşması kaçınılmaz bir hal alabilir.

Ekstra Bilgiler

Yutkunma takıntısının tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda, yaşam tarzı değişiklikleri ve stres yönetimi teknikleri ile sorunlar hafifletilebilir. Daha ciddi durumlarda ise tıbbi müdahale gerekebilir. Bu nedenle, yutkunma takıntısı belirtileri yaşayan kişilerin bir sağlık profesyoneline danışmaları önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gül

22 Mayıs 2024 Çarşamba

Yıllardır yutkunma takıntısıyla boğuşuyorum. Bir gün uyansam ve herşey eskisi gibi olsa diyorum ama uyandığımda illetin bana eşlik ettiğini görüyorum. Bayağı rahatsız edici.. nasıl kurtulabilirim bu illetten. Neden bana musallat oldu be?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Gül Hanım, yaşadığınız durumu anlıyorum ve gerçekten zorlu bir süreç olmalı. Bu tür takıntılarla başa çıkmak oldukça zor olabilir. Öncelikle, bir uzmandan yardım almayı düşünmeniz iyi olabilir. Bir terapist veya psikolog ile görüşerek bu durumun kökenini anlamaya ve başa çıkma stratejileri geliştirmeye çalışabilirsiniz. Ayrıca, rahatlama teknikleri ve meditasyon gibi yöntemler de yardımcı olabilir. Unutmayın, yalnız değilsiniz ve bu sorunla başa çıkmak için adım atmak çok önemli. Sağlıklı günler dilerim.

soru

Ecem

26 Nisan 2024 Cuma

Benim yutkunamama değil sürekli yutkunma sorunum var. Yunkunduğumda duyuluyormu ,çokmu ses çıkıyor?geçer diye bekledim bekliyorum fakat geçmek bilmiyor yutkunmamaya çalışınca dahaçok ve daha fazla ses çıkararak istemsiz bir biçimde yutkunuyorum. İnsanlarla gereğinden fazla yakın olduğumdada geriliyorum sitres oluyorum ve yine sürekli yutkunuyorum. Piskolojik olduğunu düşünüyorum gerçekten çok rahatsız edici bir durum geçmesi için ne yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ecem,

Yaşadığınız bu durum gerçekten zorlayıcı olabilir. Psikolojik kökenli olduğunu düşünüyorsanız, bir psikolog veya terapistle görüşmeyi düşünebilirsiniz. Ayrıca, bu tür durumlar için nefes egzersizleri ve gevşeme teknikleri de yardımcı olabilir. Yutkunma refleksinizi kontrol etmeye çalışmak yerine, rahatlamaya odaklanmak daha etkili olabilir. Sağlık profesyonellerinden destek almanız en doğru yaklaşım olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

soru

Alpgiray

18 Nisan 2024 Perşembe

Gerçekten yıllardır yaşadığım bir problemi ele almışsınız. Bende de var bu bazen yemekleri yutkunamadığım hissine kapılıyorum. Çok korkuyorum bir şey olacak diye. Öneriniz var mı acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Alpgiray,

Yaşadığın bu durum gerçekten rahatsız edici olabilir. Öncelikle, bu hissettiğin yutkunma zorluğunun fiziksel mi yoksa psikolojik mi olduğunu belirlemek için bir doktora danışmanı öneririm. Çünkü her iki durumda da farklı yaklaşımlar gerekebilir.

Eğer bu durumun fiziksel bir nedeni yoksa, stres ve anksiyete bu tür semptomlara yol açabilir. Bu durumda, rahatlama teknikleri, nefes egzersizleri ve gerekirse bir terapistten yardım almak faydalı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yutak Görevi Yutak Başlıca Görevleri

Yutak Görevi Yutak Başlıca Görevleri

Yutak Ne İşe Yarar?

Yutak Ne İşe Yarar?

Sürekli Yutkunma Nedenleri?

Sürekli Yutkunma Nedenleri?

Boğaz Kuruluğu Yutkunma Zorluğu Nasıl Geçer?

Boğaz Kuruluğu Yutkunma Zorluğu Nasıl Geçer?

Boğazda Yutkunma Zorluğu Nedenleri

Boğazda Yutkunma Zorluğu Nedenleri

Güncel

Yutak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Yutak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Gırtlakta Yutkunma Zorluğu Nedenleri

Gırtlakta Yutkunma Zorluğu Nedenleri