Psikolojik yutkunma güçlüğü, bilimsel literatürde disfaji olarak bilinir ve yutma güçlüğü ya da yutkunma sırasında kişinin boğazına tükettiği maddenin takılması durumunu ifade eder. Yutkunma güçlüğünün temelinde yemek borusu kaslarının hareket bozukluğu veya yemek borusunda darlığa sebep olabilecek kanser ya da ülser gibi rahatsızlıklar olabilir. Bu iki temel problem dışında, yutkunma güçlüğünün sebebi psikolojik de olabilir. Can sıkıntısı, bazı problem ve kaygıların olması yutkunma güçlüğünü tetikleyici etkenlerdir. Çoğunlukla yutamadığından şikâyet ettiği halde kilo kaybı yaşamayan kişilerde psikolojik yutkunma güçlüğü akla gelmektedir. Yutkunma güçlüğünün psikolojik olduğu durumlarda, açlığın son noktasına gelen kişi mutlaka yemek yer ve kilo kaybı yaşamaz.
Psikolojik Yutkunma Güçlüğü Belirtileri
Psikolojik yutkunma güçlüğü, aşağıdaki belirtilerle kendini gösterebilir:- Yutkunma sırasında boğazda tıkanma hissi
- Yemek yerken veya su içerken zorlanma
- Boğazda gerginlik veya sıkışma hissi
- Yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık
- Yutma sırasında öksürük veya boğulma hissi
- Yemek yerken endişe veya panik atak
Psikolojik Yutkunma Güçlüğü Nasıl Teşhis Edilir?
Psikolojik yutkunma güçlüğünün teşhisi için aşağıdaki adımlar izlenmelidir:- Gastroenteroloji veya bir KBB uzmanı tarafından muayene edilmelidir.
- Teşhis için kan testi, endoskopik gastroskopi, baryumlu röntgen, hastanın öyküsü, klinik muayene gibi yöntemlerle teşhis konulabilir.
- Tümör veya kanserden şüphelenilirse, onkolojik değerlendirme yapılmalıdır.
- Beyinden kaynaklı olduğu düşünülüyorsa, nörolojik muayene gerektirmektedir.
- Psikolojik ise psikiyatri uzmanına görünmeli ve muayene edilmelidir.
- Alerjik nedenlerle oluşan yutkunma güçlüğü alerji immünoloji ile teşhis edilebilir.
Psikolojik Yutkunma Güçlüğü Nasıl Tedavi Edilir?
Psikolojik yutkunma güçlüğünün tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılabilir:- Psikolojik yutkunma güçlüğü, bir uzman psikiyatrist ile ilaç uygulaması yapılarak tedavi edilmelidir.
- Beyinden gelen bir rahatsızlıktan dolayı yutkunma güçlüğü yaşanıyorsa bu problem ne yazık ki tedavi edilemez.
- Yemek borusunda yaşanan iltihaplanmadan dolayı yutkunma güçlüğünde antibiyotik tedavisi uygulanır.
- Kas hastalığı olan kişilerde fizik tedavi yöntemi uygulanarak tedavi edilir.
- Kişide tümör veya kanser varsa, tümör/kanser çıkarılır ya da kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler uygulanır.
Psikolojik Destek ve Terapi Yöntemleri
Psikolojik yutkunma güçlüğünde, terapi yöntemleri oldukça etkilidir:- Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT): Hastanın yutkunma ile ilgili olumsuz düşüncelerini değiştirmeye yardımcı olur.
- Gevşeme Teknikleri: Stres ve kaygıyı azaltarak yutkunma sürecini kolaylaştırır.
- Hipnoterapi: Bilinçaltı düzeyinde yutkunma ile ilgili korkuları ve endişeleri azaltabilir.
Sonuç
Yutkunma güçlüğü konusunda yaşanan sıkıntı, altta yatan neden bağlı olarak tedavi edilir. Birçok alt neden ve tedavi türü bulunmaktadır. Psikolojik yutkunma güçlüğü, doğru teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınabilir ve hastaların yaşam kalitesi artırılabilir. Bu nedenle, belirtiler görüldüğünde uzman bir doktora başvurmak önemlidir. |
Yefa
10 Ağustos 2024 CumartesiSon bir haftadır yutkunma zorluğu yaşıyorum ve bu durum beni gerçekten endişelendiriyor. Sürekli bir yutkunma hissi var ama çoğu zaman yutkunamıyorum. Nefes almakta zorlandığım anlar da oluyor ve bu süreçte kalp atışlarım hızlanıyor. Kendimi adeta bir çıkmazda gibi hissediyorum. Acaba bu durum tamamen psikolojik bir etki mi, yoksa daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi mi? Yutkunma güçlüğünün arkasındaki nedenlerin hem fiziksel hem de psikolojik olabileceğini biliyorum ama bu kadar yoğun bir şekilde hissetmek beni korkutuyor. Gelişmeleri takip etmek ve bir uzmana danışmak en iyisi gibi görünüyor, ama bu süreçte yalnız olmadığımı bilmek de önemli. Diğer insanların da benzer durumlarla başa çıkmakta zorlandığını duyduğumda, bu durumu daha iyi anlamaya çalışıyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Cevap yazAdmin
10 Ağustos 2024 CumartesiYutkunma Zorluğu ve Endişe
Yefa, yaşadığın yutkunma zorluğu ve beraberindeki endişelerin oldukça can sıkıcı bir durum. Bu tür belirtiler hem fiziksel hem de psikolojik kaynaklı olabiliyor ve bu durumları ayırt etmek zorlayıcı olabilir. Öncelikle, bu tür semptomların altında yatan nedenleri anlamak için bir uzmana danışman en doğru adım olacaktır. Uzman bir doktor, gerekli muayene ve tetkikleri yaparak, yaşadığın sorunların fiziksel bir sağlık problemi olup olmadığını belirleyebilir.
Psikolojik Etkiler
Aynı zamanda, stres ve kaygı durumları da yutkunma güçlüğüne sebep olabilir. Bu durumda, kendini yalnız hissetmemen önemli; birçok insan benzer durumlarla karşılaşabiliyor. Farklı yöntemler deneyerek rahatlama teknikleri uygulamak, meditasyon veya derin nefes egzersizleri yapmak faydalı olabilir.
Yardım Aramak
Bu süreçte destek almak, hislerini paylaşmak ve deneyimlerini diğerleriyle konuşmak da önemlidir. Belki de bir destek grubu veya terapist ile görüşmek, kendini daha iyi hissetmene yardımcı olabilir. Unutma, yalnız değilsin ve bu durumu aşmak için atabileceğin adımlar var. Kendine iyi bak!
66
02 Haziran 2024 Pazar3 yıldır yutma güçlüğü m var.Katı maddeleri yiyemiyorum.
Cevap yazAdmin
02 Haziran 2024 Pazar66, bu durum gerçekten rahatsız edici olmalı. Yutma güçlüğü çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ve önemli bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Bir doktora başvurmanı ve bu durumu detaylı bir şekilde inceletmeni tavsiye ederim. Geçmiş olsun.
Necla
02 Haziran 2024 PazarYutkunma rahatsızlıkları başta faranjit olmak üzere birçok farklı rahatsızlıktan kaynaklanarak ortaya çıkabilmektedir. Özellikle bademcik şişmesi durumlarında da bu rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Bol bol sıvı tüketmeye ve yutamayacağınız lokmaları su ile yutmaya özen gösterin. Boğazınızın daha fazla tahriş olmaması önemlidir.
Nuran Aydın
02 Haziran 2024 PazarFaranjit ve boğaz enfeksiyonu rahatsızlıkları ciddi anlamda yutma güçlüğü yaşamanıza neden olabilir. Rahatsızlığınızı tam olarak teşhis etmek amacıyla tetkik ve tahlillerin yapılması gerekir. Bu tahliller sonrasında uygun tedavi yöntemi belirlenir. 3 yıl sağlık problemi açısından uzun bir süre olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle uzman bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmalısınız.
Bilinmeyen
18 Mayıs 2024 Cumartesi1 haftadir yutkunma zorlugu yasiyorum surekli yutkunma hissi geliyor cogu zaman yutkunamiyorum nefesim gidiyor kalp carpintim hizlaniyor ölecekmis gibi hissediyorum cok kötüyüm pskolojikmi bu yoksa bi hastaligim mi var? :(
Cevap yazAdmin
18 Mayıs 2024 CumartesiMerhaba Bilinmeyen,
Öncelikle yaşadığınız durumun ne kadar zor ve rahatsız edici olduğunu anlayabiliyorum. Yutkunma zorluğu ve sürekli yutkunma hissi fiziksel olduğu kadar psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilir. Bu tür belirtiler bazen anksiyete ve stres ile ilişkilendirilebilir. Ancak, bu durumu kesinlikle hafife almamanız önemli.
Bir sağlık profesyoneline danışarak fiziksel bir sorun olup olmadığını kontrol ettirmeniz yerinde olacaktır. Eğer fiziksel bir sebep bulunmazsa, bu durumun psikolojik kaynaklı olabileceğini ve bir psikolog veya psikiyatristten destek almanızın faydalı olabileceğini unutmayın. Sağlıklı günler dilerim.
Serkan
18 Mayıs 2024 CumartesiBen 8 senedir yasiyorum bu durumu ki hala tedavi goruyorum ilaclarla sunu soyleyeyim eger kbb ye gidip baktrdiktan sonra psikolojik oldugu anlasilirsa dogruca psikologa gorunmelisin ve ilac tedavisine baslamalisin ilac tedavisi senin omurilik sogani bolgeni uyusturarak rahat rahat yemek enmesinj yutkunma duzelmesini ve nefes alis verisinin normallesmesini sagliyor buyuk ihtimal su ikiliyi kullanmani onereceklerdir remeron ve risperdal bu ikili evet tedavide cok etkili ancak hizli kilo artisi ve asiri derecede uyku bagimliligi yapacaktir.Bunlara hazirlikli olman sart ve gereklidir.1 ay tamamlandiktan sonra ilac tedavisine bünyen alisacaktir ve hayatina düzenli bir sekilde devam edebileceksindir.ilaclari doktor ne zaman birak derse o zaman birakmayi unutma benim gibi duzeldikten sonra birakip tekrar bu hastaliga yakalanma bu sefer kurtulusun cok zor olur.saygilar
Bay gizli
08 Mayıs 2024 Çarşamba1yılı geçkindir yutma güçlüğüm ve aşırı tükürük artışım var bu durum evde olmuyor işde ve toplu taşıma araçlarında dışarda oluyor acaba psikolojikmidir
Cevap yazAdmin
08 Mayıs 2024 ÇarşambaBay gizli, anlattığınız belirtiler özellikle belirli ortamlarda ortaya çıkıyorsa, bu durumun psikolojik kaynaklı olma ihtimali yüksektir. Stres, anksiyete veya sosyal fobi gibi durumlar bu tür fiziksel belirtilere yol açabilir. Bir uzmana danışmanız, hem fiziksel hem de psikolojik açıdan değerlendirme yapılması açısından faydalı olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.
Mutlay
08 Mayıs 2024 ÇarşambaAşırı tükürük olması psikolojik olabilir. Sürekli aklınıza tükürük gelecek deyip beyninize yer ederseniz sürekli tükürük bezleriniz çalışabilir. Psikiyatriye gidebilirsiniz. Doktorunuz size tavsiyeler de bulunur. Gerekirse bu durumunuzu yenecek ilaçlar yazabilir. Eğer psikiyatri doktoru da çözemezse dahiliye doktoruna gidip tükürük bezleriniz kontrol ettirin. Size tahlil yapar belki fazla çalışıyordur tükürük bezleriniz.
Ülken
08 Mayıs 2024 ÇarşambaMerhaba. Bunun psikolojik bir neden olması daha yüksek görünüyo. Son zamanlarda depresyonunuz varsa ya da stresli günler geçiriyorsanız bu tür belirtiler normal olabilir. Stresten kaçınmanızı önerir , bu durumun uzaması halinde bir psikiyatristden yardım almanızı öneririm.
Soru Sor / Yorum Yap
Çok Okunanlar
Boğazda Yara Hissi Acı ve Yutkunma Zorluğu
Boğazda Yutkunma Zorluğu Nedenleri
Yutak Nedir Yutak Görevleri Nelerdir?
Yutkunma Takıntısı Nedenleri Nelerdir?
Popüler İçerikler
Yutkunurken Boğaz Acıması Belirtileri ve Tedavisi
Yutakta Ağrı Belirtileri ve Tedavisi
Sürekli Yutkunma Nedenleri?
Editörün Seçtiği
Yutkunurken Sırtta Ağrı Nedenleri
Reflüde Yutkunma Zorluğu Belirtileri ve Tedavisi
Faranjit Yutkunma Zorluğu Belirtileri ve Tedavisi
İlginizi Çekebilir
Yutak Görevleri ve Yapısı
Boğaz Ağrısı Yutkunma Zorluğu Ne İyi Gelir?
Boğazda Yutkunurken Ağrı Belirtileri ve Tedavisi
Social Media
Followers
Followers
Followers
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Gırtlakta Yutkunma Zorluğu Nedenleri
Yutkunma Güçlüğü ve Tedavisi Nasıldır?
Yutkunma Korkusu ve Kaygı
Yutak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi
Yutkunma Zorluğu Psikolojik Belirtileri ve Tedavisi