Yutkunmayı Zorlaştıran Nedenler Nelerdir?
22 Haziran 2024

Yutkunmayı Zorlaştıran Nedenler Nelerdir?

Yutkunma

Yutkunma, boğaz bölgesindeki kaslar sayesinde gerçekleştirilen bir harekettir. Bu hareketle ağız bölgesinden gelen yiyecek ve içeceklerin mideye gönderilmesi sağlanır. Aynı zamanda ağız içerisindeki tükürük bezlerinin ürettiği tükürüğün refleks olarak yutulmasını sağlar. Yutkunma, bu nedenlerin dışında kişinin heyecan yaşadığı dönemlerde de refleks olarak meydana gelebilir.

Yutkunma Nasıl Meydana Gelir?

Yutkunma gerçekleşmeden önce ağız içindeki katı yiyecekler dişler ve tükürük ile yumuşatılır. Hazır hale gelen besinler, dil hareketi ile geriye yani yutağa gönderilir. Yutak, boğazın arka bölgesinde yer alan, ortalama 12 cm uzunluğunda koni şeklinde bir bölümdür. Yumuşayarak yutağa gelen besinler bölgeye temas ettiğinde beyindeki yutma merkezi tarafından yutma refleksi başlar. Bu aşamada soluk borusunun girişi gırtlak kapağı ile kapatılır. Yutkunma esnasında yiyeceklerin soluk borusuna kaçmaması için bu refleks gerçekleşir. Bu aşamada yutakta başlayan kasılmalar, dalgalar halinde gelen besinleri yemek borusuna doğru iter. Bu noktadan sonra mideye ulaşan besinler sindirilmeye başlar. Ancak bu muazzam sistem bazen sıkıntı yaşayabilir. Bölgede meydana gelen rahatsızlıklar yutkunma güçlüğüne yol açabilir.


  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları: Yutkunmanın zorlaşmasında en sık rastlanan neden kulak, burun ve boğaz rahatsızlıklarıdır. Soğuk havalarda oluşan ağır gribal enfeksiyonlar sonucunda iltihaplı durumlar meydana gelir. Bu iltihaplanma sonucunda bademcikler şişebilir. Yutkunma refleksinin meydana geldiği hat üzerinde bulunan bademcikler şiştiğinde bu refleksin rahat yapılmasını engeller. Hatta yutkunma esnasında boğazda ve kulak bölgesinde ağrı bile hissedilebilir. Bu rahatsızlığın tedavisi için mutlaka doktora görünmek gereklidir. Kendi kendinize alacağınız antibiyotikler daha sıkıntılı bir süreç meydana getirebilir.
  • Stres Dönemlerinde Yutkunma Zorluğu: Kişinin kendisini stres altında hissettiği dönemlerde yutkunma için kullanılan kaslarda kasılma meydana gelebilir. Bu kasılma sonucunda kişi tükürüğünü dahi yutamayacağı hissine kapılabilir. Ancak bu durum stres ortadan kalktıktan sonra düzelecektir.
  • Reflü: Yutkunma zorluğu meydana getiren diğer bir neden reflü olabilir. Reflü, mide asidinin yukarı kaçması ve yutma bölgesinde tahrişe yol açmasıyla ortaya çıkar.

Yutkunmayı zorlaştıran bu ya da başka nedenler uzun süre devam ediyor ve yutma ciddi manada zor hale gelmiş ise mutlaka doktora görünmek gereklidir. Altında yatan neden yapılan fiziki muayeneler ve görüntüleme yöntemleri ile ortaya çıkarılacaktır. Bu şekilde uygun tedavi yöntemi ile sağlıklı sürece geçiş yapılabilir. Sağlıkla kalmanız dileğiyle.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yutak Borusu Görevleri

Yutak Borusu Görevleri

Yutkunma Zorluğu Nedenleri?

Yutkunma Zorluğu Nedenleri?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yutkunma Zorluğu Bitkisel Tedavisi

Yutkunma Zorluğu Bitkisel Tedavisi

Yutak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Yutak Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

Yutak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Yutak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Yutak Ne İşe Yarar?

Yutak Ne İşe Yarar?

Boğazda Balgam ve Yutkunma Zorluğu

Boğazda Balgam ve Yutkunma Zorluğu