Reflüde Yutkunma Zorluğu Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Reflüde Yutkunma Zorluğu Belirtileri ve Tedavisi

Reflüde Yutkunma Zorluğu

Reflü, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olarak bilinen bir duruma bağlı olarak boğazda takılma hissi ve yutma zorluğu ile karakterizedir. Bu önemli rahatsızlık, gastroenteroloji uzmanları tarafından değerlendirilmesi gereken bir durumdur ve çeşitli tahlil ve tetkikler sonucunda ortaya çıkar. Yemek borusuna yapılacak endoskopik testler ve mide mukozasına yapılacak biyopsi, teşhise yönlendiren önemli tetkiklerdir.

Reflüde Yutkunma Zorluğu ve Diğer Belirtiler

Reflü, sadece yutkunma zorluğu değil, aynı zamanda bir dizi başka belirti ile de kendini gösterebilir:

  • Tüketilen gıdaların ve sıvıların boğazda takılma hissi
  • Salyada artış
  • Midedeki yiyeceklerin ağza gelmesi
  • Boğazda ve göğüste rahatsızlık hissi
  • Boğazda yanma
  • Yutkunmada güçlük çekilmesi
  • Ağrılı yutkunma
  • Geğirme
  • Hıçkırık
  • Bulantı

En basit anlatımla, yemek borusundaki kasılma bozuklukları veya mide asidinin yemek borusuna geri kaçışı şeklinde özetlenebilecek olan gastroözofageal reflü, genellikle yemeklerden sonra ortaya çıkmaktadır.

Reflüde Yutkunma Zorluğunun Nedenleri

Yutkunma, pek çok kasın birlikte çalışması sayesinde meydana gelen bir harekettir ve reflüde yutkunma zorluğu, ağrılı ve tahriş edici hale gelebilir. Ancak bu sıkıntının nedenleri sorgulanmadan ve uzmanlar tarafından belirlenmeden kesin bir yargıya varmamak gerekir. Çünkü bu rahatsızlığın reflüden başka birçok nedeni olabilir.

Reflüde yutkunma zorluğunu, diğer unsurlardan kaynaklanan yutma zorluğu ile karıştırmamak gerekir. Zira soğuk algınlığına bağlı olarak da yutma zorluğu çekilebileceği gibi, aşırı sıcak besin ve içecek tüketiminde, baharatlı yiyeceklerin tüketiminde, sigara dumanı, polen, toz bulunan havanın solunması durumunda, aşırı kuru hava solumaktan dolayı, enfeksiyonel hastalıklardan dolayı, kansızlık, guatr veya tiroit bezi hastalıklarından dolayı ve daha pek çok nedenden dolayı da yutma zorluğu yaşanabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurmalı?

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, yaşanan yutma zorluğu sıkıntısının süresidir. 7-10 günden fazla süren bu sıkıntılı durumda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Uzun süreli yutkunma zorluğu, altta yatan ciddi bir sağlık sorununu işaret ediyor olabilir ve uygun tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için tıbbi bir değerlendirme şarttır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nursim

14 Mayıs 2024 Salı

Kolay gelsin. Ben 1 yıl önce mide yanması ve yutkunma zorluğu belirtileri ile hastaneye gittim. özofajial reflü teşhisi kondu. 1 yıldır goviscon ve bir de mide koruyucu hap kullanıyorum her gün. Ancak haplarım bitti. Sürekli hap kullanmaktan nefret ediyorum. Bu sıkıntılar için bitkisel tedavi öneriniz var mı? Teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nursim,

Öncelikle çok geçmiş olsun. Özofajial reflü sıkıntı verici bir durum olabilir ve anladığım kadaryla ilaç kullanmaktan yorulmuşsunuz. Bitkisel tedaviler bazı insanlar için rahatlatıcı olabilir, ancak her bünyenin farklı tepki verebileceğini unutmamak önemlidir. Öncelikle bir doktora veya uzman bir bitki bilimciye danışmanızda fayda var. Bununla birlikte, bazı yaygın bitkisel öneriler şu şekilde olabilir:

1. Zencefil: Anti-enflamatuar özellikleri ile bilinen zencefil, mide asidini yatıştırmaya yardımcı olabilir.
2. Aloe Vera Suyu: Mide ve özofagus astarını yatıştırabilir.
3. Papatya Çayı: Stresi azaltmaya yardımcı olabilir ve bu da mide asidinin azaltılmasına yardım edebilir.

Ancak, bu bitkisel çözümleri denemeden önce doktorunuzla görüşmenizde fayda var. Ayrıca, baharatlı yiyecekler, kafein ve alkol gibi tetikleyicilerden kaçınmak da belirtilerinizi hafifletebilir.

Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

Hadid

Uzun süredir ilaç kullanıyorsanız doktordan habersiz olarak ve birden ilacı bırakmayın. Yan etkileri olabilir. Onun dışında yemeklerinizde en az 1 kase yoğurt yemek, kızartma, çay, kahve ve baharatlardan kaçınmak yanmayı azaltır. Öğünlerinizi de gün içinde azar azar yiyin. Umarım yardımcı olmuştur yorumum. Çok geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Yutkunma Zorluğu Nedenleri?

Yutkunma Zorluğu Nedenleri?

Yutkunmak Orucu Bozar mı?

Yutkunmak Orucu Bozar mı?

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Güncel

Gastrit Yutkunma Zorluğu Nedenleri

Gastrit Yutkunma Zorluğu Nedenleri

Güncel

Boğaz Ağrısı Yutkunamama Nedenleri

Boğaz Ağrısı Yutkunamama Nedenleri